Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Πέτρος Πετρίδης

Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Ψηφιακή Ανθρωπολογία και Εθνογραφία -Ψηφιακός Πολιτισμός

Τίτλος Ανακοίνωσης:
Τεχνητή νοημοσύνη και μορφές ψηφιακής επιτήρησης στο πλαίσιο των βιντεοπαιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Επιστημονικό Πεδίο: Ψηφιακή ανθρωπολογία
Λέξεις κλειδιά: ψηφιακή ανθρωπολογία, αλγόριθμοι, τεχνητή νοημοσύνη, επιτήρηση, συμμετοχική παρακολούθηση, βιντεοπαιχνίδια, κοινωνικά μέσα.

Περίληψη: Σε αυτή την παρουσίαση θα επικεντρωθώ στη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής επιτήρησης στο πλαίσιο των βιντεοπαιχνιδιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σκοπός μου είναι να υποστηρίξω ότι ενώ δικαίως η κριτική της τεχνητής νοημοσύνης, αναφορικά με την έννοια της επιτήρησης, επικεντρώνεται στις πολιτικές των εταιρειών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, αντίστοιχες μορφές επιτήρησης μπορεί να αναδύονται από τους ίδιους τους παίκτες/χρήστες. Συγκεκριμένα, αντλώντας θεωρητικό και εθνογραφικό υλικό από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο βιντεοπαιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα αναφερθώ σε δύο επίπεδα επιτήρησης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στο παιχνίδι World of Warcraft. Πρώτον, θα αναφερθώ σε ένα σχήμα επιτήρησης που αρθρώνεται από τα πάνω (από τις εταιρείες προς τους παίκτες) και στοχεύει στην καταγραφή, πρόβλεψη, ποσοτικοποίηση και ταξινόμηση των πρακτικών, των συνηθειών και των επιθυμιών των παικτών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση και την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών. Δεύτερον, θα αναφερθώ σε μορφές οριζόντιας και συμμετοχικής επιτήρησης που αρθρώνονται μέσα από εφαρμογές που δημιουργούν οι ίδιοι οι παίκτες στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στο παιχνίδι. Παράλληλα θα αναφέρομαι στα συναισθήματα των παικτών/χρηστών αναφορικά με αυτά τα καθεστώτα επιτήρησης, υποστηρίζοντας ότι αναδεικνύουν μιαν αμφίσημη σχέση που αμφιταλαντεύεται μεταξύ δυσφορίας και κριτικής από τη μία και επιθυμίας για αυτόκαταγραφή από την άλλη.


Πέτρος Πετρίδης

Me And AI Applied philosophy research lab Hellenic Republic
Το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την Τεχνητή και Ενισχυμένη Νοημοσύνη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με τις ηθικές, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.
facebook twitter instagram youtube linkedin

NEWSLETTER



mapΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα, 11854

emailΓενικό Ταχυδρομείο: info@meandai.gr
phoneΓραμμή Υποστήριξης Συνεδρίου: Μαρία Κατάρτη
mobΕπικοινωνία για Ακαδημαϊκά Θέματα: Δρ. Άλκης Γούναρης