Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δημήτρης Βασιλάκης: Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη

24-01-2020 15:44

Συμμετέχοντες: Δημήτρης Βασιλάκης, Τηλέμαχος Μούσας, Νέστορας Βασιλάκης

Ο Δημήτρης Βασιλάκης παρουσιάζει το “Jazz & AI interaction” βασισμένο στη χρήση του DYC12 και του Omax system, προγραμμάτων μουσικής Τ.Ν. που έχει αναπτύξει το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο IRCAM.

Το όλο σύστημα αλληλεπιδρά σε ζωντανό χρόνο με ανθρώπους-μουσικούς αναδιατάσσοντας θραύσματα μουσικού και οπτικού υλικού. Χρησιμοποιεί ως ‘εισόδους’ του πρωτότυπη μουσική και ποίηση παραγόμενη από τους ανθρώπους-μουσικούς, ενώ η απόκρισή του ενεργοποιείται και διέπεται από τα ακουστικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ‘εισόδων’.

Μουσική και ποίηση από το Δημήτρη Βασιλάκη. 

Το οπτικό-εικαστικό υλικό δημιουργήθηκε από τη visual artist Ληδία Βενιέρη για τον «Χορό της Πασιφάης», μια μουσική σύνθεση του Δημήτρη Βασιλάκη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Jazz Democracy Forum, στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συναυλία και η παρουσίαση θα εστιάσουν στην προσέγγιση του τζαζ αυτοσχεδιασμού ως εξιστόρηση, στη σχέση του με τη γλώσσα, την ποίηση και τον πεζό λόγο καθώς και τις εφαρμογές του στην T.N. και τα συστήματα επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. Επίσης, διερευνούμε την επίδραση μιας τέτοιας εφαρμογής της Τ.Ν. σε σημαντικές έννοιες του Τζαζ αυτοσχεδιασμού όπως η υπό τον Sonny Rollins έννοια της «θεματικής ανάπτυξης/γραμμικότητας» και η υπό τον John Coltrane έννοια των «πέπλων ήχου/καθετότητα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την 3 η μέρα του συνεδρίου. 


Ο Δημήτρης Βασιλάκης είναι σαξοφωνίστας, διδάσκων και ερευνητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές» του τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι Τηλέμαχος Μούσας, Γιώργος Αποστολόπουλος και Δημήτρης Σμαϊλης είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσικολογία», του τμήματος Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ.

Ειδική συμμετοχή: Νέστορας Βασιλάκης στο τενόρο σαξόφωνο.

© Dimitri Vassilakis "Jazz Mapping" 2019.
http://www.dimitriosvassilakis.com/


Η εκδήλωση διοργανώνεται με την συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας (διεύθυνση: Αναστασία Γεωργάκη), του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ (http://labmat.music.uoa.gr/) και του IRCAM (Παρίσι, Γαλλία) (https://www.ircam.fr

Dimitri Vassilakis “Jazz improvisation and AI interaction” performance examples at the Athens Kapodistrian University LabMat studio:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfth9JxqdMQFsg1od5icAtsqsWH6Pdflv

Jazz Democracy at the United Nations Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=x9dNloN6oGM

With video art by visual artist Lydia Venieri:
Art Athina
https://www.instagram.com/p/B2XmP7ZA6V5/

United Nations New York
https://www.instagram.com/p/B2R_QVwgLVx/

Mykonos Bienale
https://www.instagram.com/p/B3FCxqXAwZP/
https://www.venieri.com

Jazz mapping paper:
SMC Malaga 2019
http://smc2019.uma.es/articles/P3/P3_10_SMC2019_paper.pdf


Δημήτρης Βασιλάκης: Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη

Me And AI Applied philosophy research lab Hellenic Republic
Το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την Τεχνητή και Ενισχυμένη Νοημοσύνη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με τις ηθικές, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.
facebook twitter instagram youtube linkedin

NEWSLETTERmapΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα, 11854

emailΓενικό Ταχυδρομείο: info@meandai.gr
phoneΓραμμή Υποστήριξης Συνεδρίου: Μαρία Κατάρτη
mobΕπικοινωνία για Ακαδημαϊκά Θέματα: Δρ. Άλκης Γούναρης