Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Αντρέας Τίφας

Νοσηλευτικός Λειτουργός – Ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας - Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας - Μέλος του εργαστηρίου εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ από το 2015. 

Τίτλος Ανακοίνωσης:
Νοσηλευτική Πρακτική και Ρομποτική: ηθικά ζητήματα στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας

Επιστημονικό Πεδίο: Κλινική Ηθική

Λέξεις Κλειδιά: Τεχνητή Νοημοσύνη, Νοσηλευτική, Ρομποτική, Ηθικά ζητήματα, Φροντίδα, Καθήκοντα και Υποχρεώσεις

Περίληψη: Όπως είναι γνωστό, στο άμεσο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη και δη η Ρομποτική θα συμβάλουν στην υποκατάσταση διαφόρων επαγγελματικών ειδικοτήτων, όπως: εκπαιδευτικών, δικηγόρων και λειτουργών υγείας -ιατρών και νοσηλευτών. Στον τομέα της υγείας, συγκεκριμένα, η εμπλοκή της Ρομποτικής είναι συνεχώς αυξανόμενη, κυρίως στην νοσηλευτική πρακτική και παροχή  φροντίδας, δηλαδή στη διαδικασία διάγνωσης ασθενειών, σε χειρουργικές επεμβάσεις, παροχή φροντίδας, χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και ζητήματα αποκατάστασης των ηλικιωμένων. Επίσης σημαντική πτυχή της σχέσης που δημιουργείται μεταξύ νοσηλευτικής πρακτικής και Ρομποτικής, είναι η κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των σύγχρονων νοσηλευτών. Σε αυτή τη διαλεκτική σχέση όμως αναφύονται διάφορα ερωτήματα: Ποιες είναι οι συνέπειες αυτών των νέων δεδομένων και σχέσεων; Ποιες θα είναι οι προοπτικές αυτών των σημαντικών εξελίξεων στις επιστήμες του ανθρώπου και δη στον τομέα υγείας; Ποιο το ηθικό status των σύγχρονων Νοσηλευτικών Λειτουργών στην κατά και μετά την Ρομποτική εποχή.


Αντρέας Τίφας

Me And AI Applied philosophy research lab Hellenic Republic
Το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την Τεχνητή και Ενισχυμένη Νοημοσύνη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με τις ηθικές, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.
facebook twitter instagram youtube linkedin

NEWSLETTERmapΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα, 11854

emailΓενικό Ταχυδρομείο: info@meandai.gr
phoneΓραμμή Υποστήριξης Συνεδρίου: Μαρία Κατάρτη
mobΕπικοινωνία για Ακαδημαϊκά Θέματα: Δρ. Άλκης Γούναρης