Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Παναγιώτης Χαλάτσης

ΕΔΙΠ - ΕΚΠΑ - Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ - Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών - Ψυχολογία των Διαπροσωπικών Σχέσεων

Τίτλος Ανακοίνωσης:
Αγαπημένο μου ρομπότ: Συναισθηματικές συνδέσεις, οικειότητα  και σεξουαλικότητα  ανθρώπων με μηχανές

Επιστημονικό Πεδίο: Κυβερνοψυχολογία

Λέξεις-κλειδιά: Σχέσεις ανθρώπων-ρομπότ, Τεχνητή νοημοσύνη, Οικειότητα, Διαπροσωπικές σχέσεις, Σεξουαλικότητα, Νους, Ανθρωπομορφισμός, Εαυτός

Περίληψη:
Τα κοινωνικά ρομπότ στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσουν μέρος της ζωής εκατομμυρίων ατόμων. Στην παρουσίαση αυτή εξετάζονται παράμετροι οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν τους ανθρώπους σε συναισθηματικές συνδέσεις με αυτά τα διαρκώς εξελισσόμενα «εργαλεία». Φυσικά αναφερόμαστε σε μονόπλευρες συνδέσεις, εφόσον οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης προς το παρόν απέχουν πολύ από τη δημιουργία ενσυνείδητων μηχανών.
Κατ’ αρχάς η αυξανόμενη εξοικείωσή μας ακόμα και με άυλους τεχνητούς συντρόφους όπως π.χ. τα λογισμικά Alexa και Siri, φαίνεται να δημιουργεί μια συμβιωτική σχέση ανθρώπου - «μηχανών», τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση πληροφοριών αλλά και την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ψυχολογικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο είδος, επιτρέπουν προβολές και ασυνείδητες μεταβιβάσεις προς «μηχανές», ανάλογες με αυτές που επιτελούνται προς ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. 
Επιπρόσθετα, οι σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς λειτουργεί ο νους, αλλά και εμπορευματοποιημένες προτάσεις όπως αυτή του «μετρήσιμου εαυτού» (self-tracking apps), προωθούν μια κοινωνική αναπαράσταση του ανθρώπινου νου ως κάποιου είδους «μηχανή», η οποία λειτουργεί μέσω βιολογικών αλγορίθμων. Η εδραίωση μιας τέτοιας αναπαράστασης, θα ενισχύσει τις πιθανότητες αποδοχής συναισθηματικών ή και σεξουαλικών δεσμών με κάτι τεχνητό που ωστόσο μοιάζει να μη διαφέρει και πολύ από εμάς, επηρεάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό και τις σχέσεις μας.


Παναγιώτης Χαλάτσης

Me And AI Applied philosophy research lab Hellenic Republic
Το πρώτο διεπιστημονικό συνέδριο για την Τεχνητή και Ενισχυμένη Νοημοσύνη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδείξει πτυχές που σχετίζονται με τις ηθικές, νομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις της χρήσης των καινοτόμων τεχνολογιών νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή.
facebook twitter instagram youtube linkedin

NEWSLETTERmapΤεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι, Αθήνα, 11854

emailΓενικό Ταχυδρομείο: info@meandai.gr
phoneΓραμμή Υποστήριξης Συνεδρίου: Μαρία Κατάρτη
mobΕπικοινωνία για Ακαδημαϊκά Θέματα: Δρ. Άλκης Γούναρης